Július 5. A munkamániások világnapja, avagy egyensúlyozni a szerepeinkben

Mindig elfoglalt, elhavazódott, munkamániás, workaholic, megszállott.

Ezek azok a jelzők, amiket gyakran használunk olyasvalakire, aki a munkát mindenek elé helyezi.

Talán mindannyiunknak van, volt, vagy nagy valószínűséggel lesz olyan időszaka, vagy akár csak egy napja, amikor valamit, valakit a munkája miatt elfelejt, elhanyagol, nem vesz észre.

Nézzük csak meg a pozitív oldalát is a jelenségnek, hiszen az is előfordulhat, hogy annyira magunkra találunk egy hivatásban, hogy minden más kevésbé lesz fontos, mert annyi energiát, inspirációt és örömet ad a munkánk, ami nekünk akkor épp elég.

Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a szerepeinkkel az életünkben, és azzal, hogy melyik szerep mit követel meg tőlünk, mikor melyiket éljük, hova tegyük a fókuszt és az energiát bizonyos életszakaszokban, élethelyzetekben.

A coaching ebben is segít, hiszen megvizsgáljuk mindazon területet, ahol műküdünk, ügyködünk nap mint nap. Először számba vesszük azokat, ami sokszor nem könnyű, hiszen rutinosan, ösztönösen vállalunk bizonyos szerepeket az életben. Majd megnézzük, mennyi energiát fordítunk egy-egy szerepre, hol teljesítünk túl, honnan lehet elcsippenteni időt, energiát, fókuszt, hogy egy másik területet, szerepet erősíthessünk.

Kinek van kedve kipróbálni ezt a gyakorlatot velem?